Nem kérdés: kulcsmérkőzés lesz. Számunkra egyfajta visszaigazolás, hogy továbbra is mi uraljuk a futballban Európát, ellenfelünk esetében inkább egyfajta kiútkereséséről beszélhetünk az otthoni korrupciós ügyekből, és az olasz focit uraló, évek óta tartó letargiából. A csoport két legnagyobb esélyese bármelyikének jól jönne most a másik skalpja: óriási előnyre tehetnek szert a csoportban riválisuk és a két, papíron könnyebb ellenféllel - Horvátország és Írország - szemben.

Az osztrák-svájci Európa bajnokságon a két csapat a negyeddöntőben találkozott, és egy rendkívül kiegyenlített mérkőzést játszottak. Az olaszok szokás szerint bitang jó védekezéssel és mindig pánikot jelentő ellencsapásokkal operáltak, de a végén csattant az ibériai ostor: az orosz rulett során egy Iker Casillasszal mindenképp jobbak voltunk, a Real Madrid sztárja lehúzta a rolót, továbbjutottunk. Nézzük újra:

Két évvel később, Dél-Afrikában, az előző posztunkban felidézett, a hollandok ellen rúgott fantasztikus Iniesta góllal megnyertük a 2010-es világbajnokságot, addig Olaszország még a csoportból sem jutott tovább - köszönhetően a szlovák Jánošíkékkal vívott döntő meccsnek: Új-Zéland mögött az utolsó helyen végeztek a csoportban, durva.

Hatalmas hiba lenne azonban ha lebecsülnék az olaszokat: az Eb-selejtező küzdelmei megmutatták, hogy a taljának még mindig Európa egyik legnagyobb harcosai és továbbra is a kontinens futballelitjének tagjai: két döntetlennel, mindössze négy pontot veszítettek, elképesztő védekezést mutattak be a mérkőzések során, amiről talán a legjobb bizonyítékul az a mindössze két bekapott gól szolgál, amin Észtország és Szerbia osztozott. Itt tegyük azért hozzá: a mieink simán továbbjutottak, még pontot sem veszítettünk.

Az eddigi hírek alapján Ceasare Prandelli mindenkit ölel és az olasz labdarúgás büszkeségére és dicsőségére alapozza válogatottját. Pontosabban: a tavaly legyőzhetetlennek bizonyult Juventus együttesére. A La Furia Roja alakulata alapvetően a világhírű katalán együttesre épül, de a spanyol közeget jól ismerők számára egyértelmű, hogy Del Bosque várhatóan hasonló arányban szerepelteti a Real Madridból beválogatott játékosokat is a kezdő tizenegyben. Nálunk ugye a két jelentős veszteség Puyol és David Villa, ellenfelünknél pedig a korrupciós botrányban állítólag érintett és kizárt Domenico Cristiano.

A felkészülési meccsek olasz szempontból lehetnek nyugtalanító hatásúak: a selejtezők során csaknem tökéletesen működő védelem háromszor is csődöt mondott - Uruguay, USA és Oroszország ellen - úgy, hogy elöl csatáraik tökéletesen impotensnek bizonyultak. A mérkőzés esélyese alapvetően a spanyol válogatott, de az olaszok a nagy turnék során soha nem adták olcsón bőrüket, különösen ellenünk játszottak mindig remek meccseket. Ugye emlékszünk még a 2011 augusztusi barátságos mérkőzésre, amikor a Squadra Azzurra legyőzte válogatottunk? Szégyenkezve, de ezt is megmutatjuk:

A mérkőzést a Kassai Viktor vezette fantasztikus magyar trió dirigálja.

Várható kezdőcsapatok

Spanyolország: Iker Casillas - Jordi Alba, Sergio Ramos, Gérard Piqué, Álvaro Arbeola - Xabi Alonso, Sergio Busquets - Andrés Iniesta, Xavi, David Silva - Fernando Torres

Olaszország: Gianluigi Buffon - Federico Balzaretti, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Cristian Maggio - Thiago Motta, Daniele De Rossi, Andrea Pirlo, Claudio Marchisio - Antonio Cassano, Mario Balotelli

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyolnatha.blog.hu/api/trackback/id/tr184576702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jo.e 2012.06.11. 10:13:13

Torres visszatért - majdnem :) Nyitásnak sztem jó volt!

Jimbo75 2012.06.11. 11:08:35

Torres háromszor dönthette volna el a meccset... Azért az elég alázó volt, ahogy Buffon lábbal!!! szerelte.

Manu Csávó 2012.06.11. 11:56:04

Tegnap Knézy azt találta mondani, hogy Torres először, válogatottként pont a spanyolok(!) ellen lépett pályára. A tegnapi 20 perces ténykedése alapján azt hiszem ez ismét elmondható róla.

ottomoll 2012.06.11. 14:01:33

@Manu Csávó: Ja ,én is észrevettem a kis Knézy bakiját. Egyébként Puyol hiányzik ebből a csapatból, de nagyon. Nélküle úgy látszik a spanyolok elhollandosodnak.

Manu Csávó 2012.06.11. 15:00:29

@ottomoll:
Puyol persze hiányzik, de őt előbb-utóbb úgyis pótolni kell, mert lassan nyugdíjba vonul.
A csapat azért talán nem hollandosodik el, bár Torres tegnapi átemelős próbálkozása hasonlóan volt önzetlen, mint Robben néhány megmozdulása. Ha leadja jobbra az üresen vele együtt nyargaló Navasnak, akkor jó eséllyel 2:1, és a mennybe megy. De nem, ő inkább bravúroskodik, mert a góllövés úgyis olyan jól ment neki az elmúlt egy évben.

ottomoll 2012.06.11. 15:09:59

@Manu Csávó: Én Puyol hiányát inkább lélektani szempontból értettem. Ő a gép, aki 101-edszerre is megpróbálja, aki lelket önt a többiekbe ha baj van, összefogja a csapatot, és emellett persze kiváló játékos.

jo.e 2012.06.14. 08:34:16

@Manu Csávó: Sztem nincs az a klasszis csatár aki ezt leadta volna... Más kérdés, h. le kellett volna, de csak mert nem ment be. :(
Nem baj, majd ma este - kezdőként!
süti beállítások módosítása