Döntőbe jutottunk, kijelenthetjük: forradalmasítottuk a futballt! Megmutattuk, hogyan lehet egyszerre zseniálisan és minősíthetetlenül is játszani. Kiegyenlített mérkőzésen, méltó ellenféllel találkoztunk Donyeckban, a gólnélküli kilencven percben plusz hosszabbításban, de lottóban megtettük a győztes számokat. Hajtás után megmagyarázzuk.

A spanyol csapat zseniálisan, egyszerűen hihetetlenül játsztott, abszolút megsüvegelendő, amit bemutatott. Igen, külső, elfogulatlan szemmel ezt a meccset sem lehetett élvezni, pláne drukkolni, de szerda este ez a spanyol drukkereknek nem számított - elképesztő technikai kifinomultság, taktikai tökéletesség jelent meg újra a pályán, ez döntött az Eb utolsó előtti meccsén is. Mondhatják ellenfeleink, szerencsénk volt, mert a büntető rugásokra hagytuk a végső döntést, de kritikusaink is elismerhetik, mindez nem lehet véletlen: az idei Eb-n a spanyol válogatott egyetlen egy gólt kapott összesen.

De mi ebben az újdonság?

Mint spanyoldrukkerek is elismerjük, kicsit szomorúan néztük a meccseket: minőségi játékosokat felvonultató válogatott, minősíthetetlen futballt játszik - első pillantásra. Del Bosque legénysége ugyanis olyan pragmatikus futballt mutatott be az eddigi mérkőzések során, amit riválisai - megfelelő, technikailag képzett játékosok hiányában - soha nem lesznek képesek lemásolni és főleg: néhány év múlva ez már senkit nem érdekel, csak a statisztika. A nézők többségének talán nem jött be ez a játék, olvastuk a kommentekben is, a döntő előtt sem akarunk mellébeszélni: még ha a játékot soha nem is akarjuk többet képernyőn látni, a kivitelezéshez és a csapat összeállításához toleránsan állunk - játssza csak mindenki azt, ami szerinte sikeres. Egy biztos: del Bosque tud valamit, amit kollégái nem.

Ne fukarkodjunk a dicséretekkel: ha eddig nem is, a portugálok elleni elődöntő felnyithatta a szemünk, a spanyolok forradalmasították a futballt! A játék új elemet kapott, ugyanúgy, mint amikor a zónavédekezés terjedt el a pályákon, a legtöbb csapat, szerte a világon, át is állt a 4-3-3-as felállásra. A jelenlegi újítás, hogy a spanyolok az első csapat a világon, amely labdával védekezik saját területén! Másképp: nem játszunk egyáltalán semmilyen támadó focit, a játékstílus ugyanakkor roppant biztonságos, védekező; nem az a cél, hogy minél több gólt lőjünk, hanem a labdatartás és a passzok.

Természetesen ezzel a játékkal sok gólt nem fogunk tudni szerezni, ez talán ki is derült, de a nézőkön kívül az ellenfeleket is az unalomba kergetjük, megőrjítjük, kizökkentjük és a mérkőzés végén egy hirtelen váltással mindent eldöntünk. Del Bosque tartja magát eredeti elképzeléséhez: a pályára lehető legnagyobb számban küldi be azokat a játékosokat, akik képesek a játékot alakítani, kreatívak - ennek köszönhetően megvan a labdatartás is. Az eddigi kritikákban megfogalmazódott: ez elméletileg rendben van, de hiányzik a csapatban egy olyan játékos (pl: Torres), aki az ellenfél védelmét tudná gyors sprintjeivel megkeseríteni.

Csakhogy ez nem probléma: az állandó labdás védekezéssel egyszerűen kifárasztják az ellenfelet, jönnek a gyors, technikás középpályások, hirtelen nagyobb területen kezdenek el játszani, könnyedén átjátszák az ellenfél középpályáját, védelmi alakzatát és máris ott vannak a kapujuk előtt. Emlékezzünk: a portugálok ellen ugyanez a séma érvényesült, igaz, a rendes játékidőben talán nem jött ki annyira az a markáns labdatartás. A hosszabbítás harminc percében azonban a portugálokat egyszerűen fizikailag legyilkolták, nem lehetett nem észre venni: csak egy csapat van a pályán, amely megnyerheti ezt a meccset: Spanyolország.

Egyébként a mérkőzés úgy kezdődött, ahogy vártuk: a portugálok szimpatikusan játszottak, természetesen legveszélyesebb játékosuk Ronaldo volt, csakhogy a pali nem tudta belőni negyedik gólját az Eb-n. Igaz, az aranylabdát valószínűleg megkapja, többet csinált ezen az Eb-n, mint Messi a 2010-es Vb-n, még akkor is, ha tudjuk: Messi idén még jobb volt, mint tavaly. Nem okozok meglepetést azoknak, akik velünk együtt végignézték: 90+30 perc taktikai csata, minimális helyzetkialakítás, és mondjuk úgy, nulla százszázalékos helyzet a kapuk előtt. A legnagyobb lehetőségek rögzített helyzetekből születtek, ekkor talán felszisszentünk.

Eddig 15 órát játszottunk a döntőig, gólok nélkül. Megdöntöttük az Eb-k történetében a veretlenségi sorozatot, már 11 mérkőzés óta nem találunk legyőzőre. Ronaldo talán még mindig arra vár, hogy elvégezze büntetőjét, milyen ironikus: az Eb alatt a portugál csapat csak Ronaldoról szólt, neki passzoltak fel mindent, ő vitte a hátán a csapatot. Mégis, az egész történet tragédiával végződött: a tizenegyesrúgásoknál túlzottan is hitt játékostársaiban.

Del Bosque taktikája egyértelmű lehet az utolsó mérkőzésre is, amely várhatóan az idei Eb legjobb mérkőzése lesz. Döntőbe ellenfélnek a németeket várjuk, egyszerűen azért, mert az olaszoknak nincs hatékony csatára, ez fog dönteni. És éppen ezért a taljánoknak szurkolunk!

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyolnatha.blog.hu/api/trackback/id/tr134616494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2012.06.28. 12:44:39

nekem úgy tűnt, a spanyolok szenvedve és sokat hibázva játszottak tegnap.

Hospital Árpád Para Sempre 2012.06.28. 12:50:20

@csabsz13: elődöntőben voltunk egy jó portugál csapat ellen, a spanyolok sem sétagaloppra számítottak. Kilencven perc alatt felőröltük a portugálokat, a hosszabbítástól nem volt kérdés, ők jutnak a döntőbe. Igaz, a tizikhez mindig mázli is kell :)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.06.28. 13:13:06

Forradalmi.
Az a csapat ami a soraiban tudja Xavit, Iniestát, Fábregast, Pedrot, Sergit, (Pique dögölj meg) elérte hogy bárkinek szurkoljak ellenük. Igen, még Céernek is (és az a köcsögkurva a '90.-ben kihagyta a legnagyobb lehetőségét).
Tényleg forradalmi.

flea 2012.06.28. 13:31:27

Erre számítottam: 90 perc kiegyenlített játék és döntetlen, a hosszabbításban (a portugálok törvényszerű kifáradása okán) spanyol fölény, és amennyiben ez nem érik góllá, büntetők.

A portugálok lőttek többet kapura, de a meccs egyetlen igazán komoly helyzete mégis Iniesta előtt adódott - nem is választott rossz megoldást, de Patricio bemutatott egy komoly védést. Nagyjából ennyi történt, ezzel együtt szerintem jó meccs volt.

Megérdemelték a spanyolok, de a portugálok is megérdemelték volna - ez van, valakinek muszáj kiesni... Én csak egyet kérek: hogy ne a németek nyerjék ezt a nyomorult tornát. (Ezért szurkoltam amúgy a portugáloknak, szerintem ők nagyobb eséllyel vernék a németeket a döntőben. Mondom ezt a B csoport nyitókörében lejátszott 1-0 ellenére. Persze a legjobb, ha spanyol-olasz döntő lesz! :))

Felagund 2012.06.28. 13:40:24

Szép-szép, de azért ez erős túlzás... A portugáloknak legalább annyi esélyük volt, hogy rendes játékidőben eldöntsék a meccset, mint a spanyoloknak, szóval forradalmi eredményt kiáltani azért erősen túlzott dolog szerintem.
Cé Ronaldot abszolúte nem sikerült levenni annyira a pályáról, mint kellett volna és ha nincs a spanyoloknak olyan orbitális mázlija, hogy a portugál prímabalerina rosszul lövi be a séróját meccs előtt (vagy énnemtudom), akkor bizony egymaga vagy kettőt vághatott volna és akkor ott vagyunk, ahol a part szakad...

Ehhez képest a (nemlétező) spanyol támadósor az első kilencven percben a terített betli egy felettébb cirkalmas formáját mutatta be, legalábbis elég szánalmas volt látni, hogy az egyébként tényleg halál kreatív, képzett és világszínvonalú középpályásoknak egyszerűen nincs benne a huzalozásukban a gólszerzésre törekvés, eltötymörgik, túlpasszolják a helyzeteket.

Amikor meg láttam, hogy a végére Torres helyett Pedro jön be, csak pislogtam, hogy akkor ezt most így hogy gondolja del Bosque, hogy valamirevaló csatár nélkül akarja kihúzni a meccset...

Nem mondom, a hosszabbításban tényleg az történt már, amit a spanyolok akartak, mert a portugálok teljesen elkészültek az erejükkel, de ezzel _együtt_ sem voltak képesek legalább egy gólt bepasszírozni (meglátásom szerint pont a fenti probléma miatt).

Szóval oké, szervezettség, meg minden, fárasztjuk az ellenfelet, de a németek ellen ez nem fog menni, masszívabbak ők annál... (Az olaszok nem, de éppen ezért kerülnek a döntőbe a németek :))

flea 2012.06.28. 13:48:38

@Felagund: én azt nem értem, hogy ha
- Torres formán kívül van évek óta
- Pedro lassú és körülményes
- Fabregas (még?) nem csatár

... akkor miért nem játszott legalább egy meccsen eddig Llorente?

Oké, tudom, ő se a világ élvonala, de mondjuk második vonal. 0 csatárnál nem jobb?

Azt meg azért tisztázzuk, ha el is tötymörgik az összes helyzetet a döntőben, amíg nem kapnak gólt, 0-0 és büntetők. Sok szövetségi kapitány irigykedik szerintem arra, hogy (az ellenfél orbitális mákját nem számítva, ami persze mindig benne van) VDB-nek az a gondja, nehogy már büntetőkkel elbukja az EB-t a végén...

Felagund 2012.06.28. 13:54:15

@flea: Llorente nem játszatása szerintem is a legnagyobb kérdőjelek egyike, de egyébként már Torres se olyan szánalmasan gyenge, mint volt, és amikor beállt, eddig mindig egyértelműen veszélyesebbek lettek a spanyolok...

Az meg mekkora közhely már, hogy amelyik csapat 0-0-ra játszik, az kikap? :D

És pont az a bajom, hogy az, hogy tegnap a spanyolok nem kaptak legalább egy gólt, rohadtul nem rajtuk múlt, hanem azon, hogy CéRonaldo egyszerűen nem volt képes eltalálni a kaput...

flea 2012.06.28. 15:15:21

@Felagund: De hát nem 0-0-ra játszanak, csak ennyi telik. :)

Torres kezd magára találni, 1-másfél éve volt a mélypont, de még mindig sehol nincs a 4 évvel ezelőttitől. Az írek elleni első gólja, az egy kicsit emlékeztetett arra a Torresre, akit érdemes betenni ebbe a spanyol csapatba, de annyi.

Amúgy tegnap volt a portugáloknak egy olyan támadása, ha jól emlékszem, 3 a 2 ellen a rendes játékidő vége felé, ahol azon buktak el, hogy a középen érkező (talán Meireles?) mindenáron a C-nek passzolt, pedig a másik játékostársnak kellett volna.

casaubon 2012.06.28. 15:58:33

@csizsikpizsik - pique takarodj!:
ne bántsd Piquét - két borzasztóan szar szezon után most végre jól játszik. pedig sokszor Arbeloa vagy Ramos hülyeségeit is helyre kell hoznia.

igen, célravezető ez a horgászáshoz hasonlító taktika (fárasztom, fárasztom, aztán elkapom, amikor már nem bírja tovább), de tényleg unalmas. tény, hogy a védekezés rendben van (ha mégsem, ott van Casillas), de azért mégiscsak elgondolkodtató, hogy hat védekező típusú játékossal áll fel a csapat... VdB nem mer kockázatot vállalni, ezért játszik Busquets és Alonso is, holott utóbbinak az egész EB-n összesen két értékelhető megmozdulása volt (mindkettő a franciák ellen), tegnap is rengeteg labdát elszórt. ráadásul Xavi játékát is kioltja, az már a VB-n is kiderült két éve, hogy kicsit feljebb tolva ő korántsem annyira hatékony, ha pedig mégis hátrébb lép, hogy osztogasson, szervezzen, akkor egyrészt zavarják egymást, másrészt elölről hiányzik egy ember. Iniestára is igaz ez: balszélsőként is jó, de sokkal kevésbé érvényesül ott a játéka, mint akkor, ha van még előtte valaki. Negredo tegnapi csapatbaállítását meg csak az magyarázhatja, hogy a mester úgy gondolta, ad egy esélyt a portugáloknak azzal, hogy emberhátrányban kezdi a meccset.

mindenesetre, amíg minden meccset nyernek így, addig senki nem vethet semmit a kapitány szemére. az eredmény a fontos. és legalább újra lehet jó szívvel a spanyoloknak szurkolni így, hogy divat lett utálni őket :D

ja, és Cé tegnap ismét bebizonyította, hogy nem méltó az aranylabdára. a fontos meccsek túlnyomó többségén képtelen jól játszani.

Mr. Rocketfinger 2012.06.28. 17:55:43

ennyi hiba, elvesztett labdam kihagyott ziccer a németek ellen nem fog beleférni.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.06.29. 09:35:03

@casaubon: Pique-t a Barcabeli utolsó másfél évért rühelem, amíg annyi meccset egyedül nem hozott amennyi elment rajta (5-6, nem sok, csak egy bajnokságba került) addig nincs bocsánat.
süti beállítások módosítása